Illustratie van Jetses

Ot en Sien: schoolboekjes.

In 1897 vroeg de Groningse taal- en opvoedkundige Scheepstra het schoolhoofd Jan Ligthart om samen met hem een serie lesboekjes voor het Lager Onderwijs te maken. Geen traditionele boekjes maar de wereld verkennen en kennis vergaren via verhalen.

Het eerste plan was om bloemlezingen te maken met verhalen uit heel Europa. Ligthart stelde voor nieuwe verhalen te maken. En zo ontstond een jarenlange samenwerking van beiden aan diverse series, waarvan 'Ot en Sien' de verzamelnaam zijn geworden. Jetses illustreerde het werk van Scheepstra en Ligthart.

Ligthart schreef voor de eerste vier klassen Scheepstra voor de hoogste klassen, maar naar verluidt zou Ligthart die verhalen nog flink omgewerkt hebben. Het waren overigens vooral dialogen.

Werd er eerst veel kennis overgedragen, later kreeg bellettrie steeds meer de voorkeur van de heren. Het genre werd mede dankzij Ligthart en Scheepstra ongekend populair. Voor alle gezindten. De vorm vinden we ook terug in boekjes die wel echte leerstof zoals taallessen en rekenen aanbieden.

In veel van die boekjes wordt uiteraard geschaatst. Ook bij Scheepstra en Ligthart. U ziet een voorbeeld van een van de illustraties van Jetses uit de serie Dicht bij huis. Leonard Roggeveen was uiteraard ook van de partij met Piet en Nel! En natuurlijk heb ik ook een voorbeeld opgenomen van de klassieke informatieboekjes van onder andere De Ruiter.