illustratie door Robert Nix uit 'Grote dag in Holland'

De Elfstedentocht.

De Elfstedentocht is geen kinderspel. En de tocht spreekt ook niet erg tot de literaire verbeelding. Er is een handjevol kinderboeken over de Tocht der tochten, waaronder twee stripboeken.

Robert en Bertrand De Friese Elfstedentocht is vertaald in het Fries: De Alvestêdetocht. De Vlaamse helden achtervolgen drie boeven op het Friese ijs. Veel Vlaamse humor. Een van de boeven rijdt in een 'wek', dat is Fries voor…. Afijn zo moeilijk is dat niet.

De Alvestêdetocht fan Tsjam is van Friese bodem en is verschenen na de laatste tocht. Een boek vol speelse grapjes, kennisoverdracht en een hoop subsidie natuurlijk van Friese verenigingen.

De Tocht van Hulskramer uit 1990 is voor wat oudere jeugd, Joris en Andrea lossen een mysterie op tegen de achtergrond van de Elfstedentocht. Daan Remmerts-de Vries maakte de omslag. We zien Evert van Benthem.

Het bekendste jeugdboek over de tocht is Grote dag in Holland van An Rutgers van der Loeff uit 1965. (maar dat had natuurlijk Grote dag in Friesland moeten zijn). Het is prachtig geïllustreerd door Robert Nix.

Uit het dorp van Jelle doen twee schaatsers mee aan de tocht: Tabe en Jelle's grote broer Auke. Tabe zit lang in de kopgroep. Maar hij moet lossen. Geheel onverwacht komt Auke als eerste over de streep.