Amerikaanse jeugdboeken.

Nederland is het land van molens, tulpen, klompen en schaatsen (abortus en softdrugs). Althans in de ogen van het buitenland. Het traditionele beeld van Nederland is in de Verenigde Staten geschapen en wordt er nog steeds zorgvuldig in stand gehouden. De BV Nederland vaart daar overigens wel bij. Horden toeristen bezoeken de jaarlijks de Zaanse Schans, Marken en de Keukenhof op zoek naar dat romantische beeld van de Lage Landen.

Aan het eind van de 19e eeuw gingen veel romantisch ingestelde Amerikanen op zoek naar hun wortels in het oude Europa. Engeland was een beetje uit de gratie, Nederland was in. Het eerste en beroemdste boek werd geschreven door een vrouw die Nederland nooit bezocht had: Mary Mapes-Dodge. Ze liet zich wel goed informeren, maar bedacht zelf ook het een en ander zoals het verhaal van de jongen die zijn vinger in de dijk stak om een overstroming te voorkomen.

Hans Brinker werd de wereldberoemde Hollandse held, hoewel hij zelf nooit een vinger heeft uitgestoken om het tij te keren (want het was de zoon van de sluiswachter die zijn vinger in de dijk stak). Tot diep in SiberiŽ kent men Hans Brinker! En elk jaar verschijnt er in de VS wel een nieuwe uitgave van Hans Brinker or the silver skates.

Holland was populair in de VS, zo populair dat er sprake was van een heuse Holland Mania. Zelfs Amerikanen wiens wortels niet in Nederland lagen, keken met weemoed naar Nederland en schreven jeugdboeken vol pannenkoeken, sinterklaas, klompen en schaatsen. Alles moet natuurlijk eerst wel uitgelegd worden, maar wel aan de hand van de Nederlandse woorden. En als je kwaad was, riep je Grutjes! Outlandish moest het natuurlijk ook wel een beetje zijn om het romantische beeld wat te versterken.

A path had been cleared by the baanveger, the ice-sweeper, an old man with an unshaven chin and a big broom in his hands. They called out to him and gave him some pennies. Dank je wel, he said touching his cap.

Ook buiten Amerika houdt het imago van Nederland moedig stand. Hieronder ziet een recent boek uit ScandinaviŽ Aurora i Holland. Een Noors meisje gaat logeren in Nederland en leert natuurlijk schaatsenrijden.