George van Aalst. De Schoolfuif. Illustraties Jan Lutz. Valkhoff en Co. Amersfoort, 1925.

Kijk, dat is nou een buitengewoon mooi omslag! Dat prachtige grijs met dat zilverwit. Gemaakt door Jan Lutz (1888 - 1957), vermaard illustrator van kinderboeken. Hij heeft vrij veel schaatstaferelen getekend. Lutz was freelancer en werkte uiteraard ook voor de legendarische kinderboekenseries van Kluitman. Hij illustreerde de bekende radio- en televisieboeken voor jongens. Lutz was samen met collega Borrebach vernieuwend in de zin dat Hollywood en strips invloed kregen op zijn illustraties. Dat is overigens in dit boek nog niet het geval, dit is een vrij romantische plaat. Maar Lutz maakte ook strips, zoals 'De Avonturen van Daantje Hap en z'n Vrienden' voor het Handelsblad. Daar zijn de figuren veel hoekiger getekend.

Het boek de Schoolfuif is een verhaal uit het HBS-leven. Daar droegen leerlingen bijnamen als 'Kip', 'de Beitel' en 'de Zuurpruim'. Allemaal heel keurig burgerlijk, maar het was dan ook een Hogere Burger School. Een hoofdstuk gaat over een schaatswedstrijd: het ijsfeest. Een mooie omschrijving van de krabbelaar 'Kip', een tekst op hoog niveau:

Het is misschien het beste als de voorwaartse beweging van 'Kip' de resultante genoemd mag worden van velerlei verschillende bewegingen, die elk op zichzelf niets te maken het met de schaatsensport.

Zijn rijkunst was een amalgaam van skilopen, balanceren met poten en vleugels (Wout!), kippentango, schijnbewegingen naar het middelpunt der aarde, armgezwengel, dat sterk deed denken aan een imitatie van straatorgelgedraai, roeien en zwempogingen en niet te vergeten aanvallen die aan het duel deden denken. Ziehier het beeld van 'Kip' op de schaats!

Kip vindt u overigens aan het eind van de stok op de omslag.