Truida Kok. Rudi. Illustraties B.Reith. E.J. Bosch Jbzn Baarn, 19xx.

Rudi is geen 'topstuk' uit mijn verzameling. Ze schaatst ook een beetje saai en nonchalant - de handen in de zakken - over het ijs. Het aardige van de omslag is dat het in de traditie van de 17e-eeuwse winterlandschappen met kasteel staat. Dat is overigens toeval, want in het boek schaatst Rudi inderdaad op het water rond het oude huis 't Aelmerdink. Een fictief oud huis natuurlijk, net als de vele kastelen en landhuizen van de oude meesters.

Het begon omstreeks 1605 met een serie jaargetijden van de Vlaamse schilder Vinckboom. Op zijn schilderij de Winter wordt geschaatst op de slotgracht van Slot Zuylen. De bekende 'winterschilder' Hendrik Avercamp neemt het decor over voor zijn winterlandschappen. Een rond schilderij met in het midden een kasteel dat Avercamp zelf bedacht.

Ook ander schilders bedachten kastelen voor hun ijstaferelen. Het platte land is in de winter immers geen gebied waar hard gewerkt wordt door boeren, maar een plaats waar het aangenaam vertoeven was op de slotgrachten van de omliggende kastelen. Er zijn adellijke schaatsers, maar ook burgers en boeren op het ijs. Erg romantisch allemaal, hoewel op sommige werken ook gepoept, gepiest en gen**kt wordt door de schaatsers.