A.A. Sirks-Joustra. In nieuwe koers. Illustraties Henri Pieck. Kluitman, Haarlem 1929.

Henri Pieck maakte deze prachtige omslag van de jongen die een meisje uitnodigt om met hem aan de stok te gaan rijden. Henri Pieck was de tweelingbroer van de romantische en veel bekendere, verschrikkelijke Anton Pieck. Henri was architect, graficus, tekenaar en kunstschilder. Hij maakte ook affiches zoals de prachtige afbeelding van een verkeersagent. Vooral bekend zijn Pieck's portretten van SS'ers en medegevangenen die hij in Buchenwald maakte. Te zien in het Yad Vashem-museum en op hun website.

Dit omslag uit gelukkiger tijden is een stofomslag. Daaronder zit op het boek zelf een zonniger beeld van een meisje in een hangmat. Ik neem aan dat het stofomslag voor de winterverkoop was. Veel geschaatst wordt er overigens niet in dit boek voor bakvissen van de M.M.S. en H.B.S.

Het boek begint met schaatsen, maar de eerste zin is al 'Toos, we moeten naar huis toe.' Het is dus geen schaatsboek. Maar de verzamelaars van schaatsboeken zullen hun zinnen wel zetten op dit boek met stofomslag. Dit boek, in mijn bezit, heeft gewoon 70 jaar in de kast gestaan. Perfect.