C.Th. Jongejan. De kerstvacantie van de Kortenaertjes. Illustraties Pol Dom. Callenbach, Nijkerk, 1940.

Voortreffelijk geÔllustreerd door de Vlaming Pol Dom. Hij was niet alleen veel gevraagd illustrator maar ook schilder en beeldhouwer. We kennen hem natuurlijk van de Kameleon-serie, Kruimeltje en diverse schaatsboeken.

De inhoud:

Neefje Nono uit IndiŽ komt logeren bij de Kortenaertjes in Amsterdam, met zijn aapje Jimmy. Erg leuk vinden de Kortenaertjes dat allemaal niet en als ze de aap ook nog eens in de kou buiten zetten, wordt Nono erg ziek. En Jimmy gaat bijna dood van de kou. Maar het is een christelijk boek dus alles komt recht. Het aapje wordt niet zoals in Elsschots Villa de Roses in de kachel gesmeten.

Fragment:

De jongens bonden hun schaatsen onder en waren in een wip weg. Nono, bibberend van de kou keek hen met verlangende ogen na. 'Kun je dat zomaar?' vroeg hij Hanneke lachte hartelijk. 'Wacht maar eens, tot je je schaatsen onder gebonden hebt. Weet je wel hoe dat moet? Kijk, je voet op de schaats zetten en dan zo de banden.'

Hanneke lag geknield op het ijs, bond vlug en handig haar ene schaats onder. 'Wacht!' zei ze, 'eer ik mijn andere schaats aandoe, zal ik jou helpen. Zet je voet maar op de schaats.' Hè, Hanneke zuchtte er van. 't Was zo moeilijk de schaats stevig vast te krijgen om Nono's voet. En tot overmaat van ramp had hij ook nog lage schoenen aan. Dat ze daar niet om gedacht hadden.