Leonard Roggeveen. Daantje gaat schaatsenrijden. Illustraties van de auteur. Van Goor Zonen, Den Haag 1933.

Daantje gaat schaatsenrijden is het klassieke schaatsboek, vertaald in het Engels, Duits en Frans en mogelijk nog meer talen: Danny goes skating, Herr Daantje geht aufs Eis, Clodomir fait du patinage.

Daantje gaat schaatsenrijden is het tweede boekje in de Daantje serie. Het gaat over Daantje. Zestig jaren oud is hij. Maar stevig! En gezond! Daantje gaat naar het gladde baantje. IJs van twee nachten, zegt de hoofdonderwijzer. Daantje zakt er dus door, zijn baard bevriest. Het kost dan ook nog veel moeite om door de donkere avond weer thuis te geraken. Hij geeft uiteindelijk zijn schaatsen maar aan zijn neefje Teunis, die er dolblij mee is.

Roggeveen schreef en tekende de ene succesvolle serie na de andere: Daantje, Okkie, Jan Jaap, Klaasje Krikke, de zeven jongens. En niet te vergeten Piet en Nel voor het onderwijs en die gingen ook schaatsen net als Klaasje en de Jongens op de Klaverwei. Roggeveen schreef 142 jeugdboeken tussen 1927 en 1960. Allemaal over eenvoudige mensen als Daantje. Daantje was zijn grootste schepping. Een kinderboekenserie over een oud mannetje en dan met zo weinig woorden zoveel spanning opbouwen. Roggeveen was een genie!

Frament:

Ja, ja Daantje rijdt! Daar gaat hij hoor! Kijk hem eens rijden! Lange streken maakt hij. Streken van twee meter lengte. Kris, kras, kris, kras, gaan de schaatsen. ' 't Gaat goed,' zegt Daantje. En hij lacht breeduit, zodat zijn mondhoeken zijn oren bijna raken. Kris, kras, kris, kras, gaan de schaatsen. Daantje slaat zijn armen op zijn rug. Een, twee! Een, twee! Een, twee! Daantje zwiert! Ja, heus hij zwiert! Hij zwiert van de ene kant naar de andere.

Het ijs kraakt. Soms heel eventjes. Dan weer heel erg! Daantje hoort het niet! Hij rijdt maar. En zwiert maar. Hij rijdt van links naar rechts. En van rechts naar links. Zijn wangen gloeien. Zijn ogen schitteren. Zijn baard wappert! Kris, kras. Een , twee. Links, rechts. O, o, o wat rijdt die Daantje keurig!